KOMPOSTOWNIK – ekologia w pigułce



Kompost był używany przez Chińczyków już 4000 lat temu, 
a w Polsce od co najmniej XVI wieku. Dziś podjęcie decyzji 
o kompostowaniu świadczy o świadomości ekologicznej, mieści się bowiem w szeroko pojmowanym pojęciu wykorzystywania energii odnawialnej i zrównoważonego rozwoju. 
Kompost jest najcenniejszym nawozem organicznym stosowanym w uprawach amatorskich. Bywa nazywany czarnym złotem ogrodnika, co w pełni oddaje jego wartość. 


Stosując dojrzały i prawidłowo wytworzony kompost ogrodnik wprowadza do gleby w pełni wytworzone połączenia 
próchniczne, niezastąpione 
w kształtowaniu podstawowych parametrów żyzności gleby. Kompost to nawóz powstający 
z odpadowej materii organicznej, której mamy pod dostatkiem 
w każdym ogrodzie, stwarzając ciągły problem w jej 
zagospodarowaniu. 
 
Wyrzucanie skoszonej trawy, gałęzi, liści, jak i odpadów organicznych z gospodarstwa domowego (stanowią one aż 50% wszystkich domowych odpadów), jest niesamowitym marnotrawstwem i świadczy 
o braku wiedzy i świadomości ekologicznej. 



Ogrodnicy, którzy zrozumieli 
i doświadczyli tej prawdy podczas wykonywania prac, doskonale wiedzą, jak wartościowy jest własny kompost, zarówno pod względem ekologicznym, 
jak i ekonomicznym 
oraz estetycznym, 
ponieważ stosowanie tego niezastąpionego, naturalnego nawozu widać w postaci wręcz kipiącej zieleni.




Kompostownik w ogrodzie może pomóc w edukacji ekologicznej dzieci, które dzięki obserwacji łatwiej rozumieją naturę życia 
i przemijania.


Proces kompostowania przebiega w postaci szeregu skomplikowanych przemian zachodzących z udziałem najróżniejszych organizmów: bakterii, promieniowców, grzybów, dżdżownic. W procesie tym można wyróżnić trzy główne etapy: mineralizację, humifikację (tworzenie się próchnicy) i dojrzewanie kompostu. 
www.światkwiatów.pl


Trwa to 6-12 miesięcy, a w przypadku użycia materii trudniej rozkładającej się – do 20 miesięcy, a przebiegający prawidłowo nigdy nie wytwarza zgniłej, nieprzyjemnej woni, lecz pachnie wilgotnym lasem, więc oddalenie od miejsc, w których przebywają ludzie, nie jest konieczne. 
 

www.światkwiatów.pl
Warunkiem udanego kompostowania jest dobre napowietrzanie pryzmy, ponieważ biorące 
w procesie drobnoustroje do swego rozwoju bezwzględnie wymagają tlenu, a także 
optymalnej wilgotności – 50-60%. Miejsce dla kompostownika powinno być przewiewne 
i cieniste, a sama konstrukcja ażurowa. Przykry zapach zgnilizny jest niczym alarm – za mało tlenu, nieodpowiedni odczyn (powinien być obojętny – pH 6-7), za mokro.


www.nabudowe24.pl
W pełni dojrzały kompost składa się 
z ciemnobrunatnych gruzełków, brak jest widocznych nierozłożonych fragmentów materii organicznej, a także dżdżownic, które ukończyły swą pracę i przeniosły się w inne miejsce, gdzie znalazły nowe pożywienie. 

www.rosahumus.pl
Zawarta w dojrzałym kompoście próchnica korzystnie wpływa na istotne cechy charakteryzujące dobrą glebę, która posiada dobre właściwości sorpcyjne i buforowe, odpowiednie warunki wodno-powietrzne oraz wykazuje właściwy rozwój życia glebowego. Co najważniejsze, przenawożenie kompostem jest prawie niemożliwe.

Koniec kończy dzieło, a koniec w tym 
wypadku stanowi  
wspaniały początek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz