a w
Polsce od co najmniej XVI wieku. Dziś podjęcie decyzji
o kompostowaniu świadczy o świadomości ekologicznej, mieści się bowiem w szeroko pojmowanym pojęciu
wykorzystywania energii odnawialnej i zrównoważonego rozwoju.
Kompost jest
najcenniejszym nawozem organicznym stosowanym w uprawach amatorskich. Bywa
nazywany czarnym złotem ogrodnika, co w pełni oddaje jego wartość.

próchniczne, niezastąpione
w
kształtowaniu podstawowych parametrów żyzności gleby. Kompost to nawóz
powstający
z odpadowej materii organicznej, której mamy pod dostatkiem
w każdym
ogrodzie, stwarzając ciągły problem w jej
zagospodarowaniu.
zagospodarowaniu.
Wyrzucanie
skoszonej trawy, gałęzi, liści, jak i odpadów organicznych z gospodarstwa
domowego (stanowią one aż 50% wszystkich domowych odpadów), jest niesamowitym
marnotrawstwem i świadczy
o braku wiedzy i świadomości ekologicznej.
o braku wiedzy i świadomości ekologicznej.
Ogrodnicy,
którzy zrozumieli
i doświadczyli tej prawdy podczas wykonywania prac, doskonale
wiedzą, jak wartościowy jest własny kompost, zarówno pod względem ekologicznym,
jak i ekonomicznym
oraz estetycznym,
ponieważ stosowanie tego niezastąpionego,
naturalnego nawozu widać w postaci wręcz kipiącej zieleni.

i przemijania.

![]() |
www.światkwiatów.pl |
Trwa to 6-12 miesięcy, a w przypadku użycia materii
trudniej rozkładającej się – do 20 miesięcy, a przebiegający prawidłowo nigdy
nie wytwarza zgniłej, nieprzyjemnej woni, lecz pachnie wilgotnym lasem, więc
oddalenie od miejsc, w których przebywają ludzie, nie jest konieczne.
![]() |
www.światkwiatów.pl |
Warunkiem udanego kompostowania jest dobre napowietrzanie
pryzmy, ponieważ biorące
w procesie drobnoustroje do swego rozwoju bezwzględnie wymagają tlenu, a także
optymalnej wilgotności – 50-60%. Miejsce dla kompostownika powinno być przewiewne
i cieniste, a sama konstrukcja ażurowa. Przykry zapach zgnilizny jest niczym alarm – za mało tlenu, nieodpowiedni odczyn (powinien być obojętny – pH 6-7), za mokro.
w procesie drobnoustroje do swego rozwoju bezwzględnie wymagają tlenu, a także
optymalnej wilgotności – 50-60%. Miejsce dla kompostownika powinno być przewiewne
i cieniste, a sama konstrukcja ażurowa. Przykry zapach zgnilizny jest niczym alarm – za mało tlenu, nieodpowiedni odczyn (powinien być obojętny – pH 6-7), za mokro.
![]() |
www.nabudowe24.pl |
W pełni dojrzały kompost składa się
z ciemnobrunatnych gruzełków, brak jest widocznych nierozłożonych fragmentów materii organicznej, a także dżdżownic, które ukończyły swą pracę i przeniosły się w inne miejsce, gdzie znalazły nowe pożywienie.
z ciemnobrunatnych gruzełków, brak jest widocznych nierozłożonych fragmentów materii organicznej, a także dżdżownic, które ukończyły swą pracę i przeniosły się w inne miejsce, gdzie znalazły nowe pożywienie.
![]() |
www.rosahumus.pl |
Zawarta w dojrzałym kompoście próchnica
korzystnie wpływa na istotne cechy charakteryzujące dobrą glebę, która posiada
dobre właściwości sorpcyjne i buforowe, odpowiednie warunki wodno-powietrzne
oraz wykazuje właściwy rozwój życia glebowego. Co najważniejsze, przenawożenie
kompostem jest prawie niemożliwe.
Koniec kończy dzieło, a koniec w tym
wypadku
stanowi wspaniały początek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz