NOWOCZESNY WARZYWNIK - tylko z uprawą współrzędną
Minęło już nieco czasu odkąd ogród podzielony był na strefę
ozdobną i strefę typowo użytkową. Działka nie jest już tylko miejscem uprawy
warzyw pierwszej potrzeby jak marchew czy ziemniaki, a stała się miejscem
rekreacji. Nowe podejście do uprawy roślin zrodziło coraz powszechniejszy trend
– ogród zakładany jest dla przyjemności, nie z potrzeby. Dodatkowo decydując
się na uprawę współrzędną można liczyć na efektywniejszy rozwój roślin i oszczędność
przestrzeni. W dobrze zaplanowanej uprawie współrzędnej wykorzystany jest każdy
fragment grządki. Wiadome jest, że im więcej roślin na warzywniku tym lepiej,
bo zbiory są obfitsze.
Niemniej jednak, aby uzyskać zdrowe rośliny warto wiedzieć, które
z nich oddziaływują na siebie korzystnie, a które przeciwnie, wręcz konkurują
ze sobą. Właściwie dobrane rośliny partnerskie stymulują wzajemnie proces
wzrostu i zwiększają swoją odporność na ataki szkodników. Sposób takiej uprawy
roślin przynosi znacznie lepsze plony. Na wzajemne relacje wpływa wiele
czynników. Przede wszystkim rośliny nie mogą na siebie wrastać – dotyczy to
zarówno części podziemnych, jak i podziemnych. Między innymi z tego powodu
warzywa o najdłuższym okresie rozwoju warto sadzić pośrodku zagonu, tak aby
łatwiej było zebrać wcześniej dojrzewającą sałatę, czy rzodkiewkę. Idealnym
rozwiązaniem jest naprzemienna uprawa gatunków wymagających żyznej ziemi z
tymi, które mają niskie wymagania glebowe. Na jednym stanowisku nie wolno
uprawiać cały czas roślin z te samej rodziny lub tego samego gatunku. Co kilka
lat w miejscach wyeksploatowanych pokarmowo warto wysiać rośliny na zielony
nawóz.
Wybrane gatunki warzyw
Pory
Późne odmiany pora na zbiór jesienny i zimowy sadzi się w
czerwcu. Metodę sadzenia wybiera się w zależności od rodzaju gleby. Na glebach
piaszczystych głębokość sadzenia wynosi 20 cm, natomiast gliniastych – 15 cm;
średnica porów to kilka milimetrów. Odległość między rzędami powinna
wynosić 30-40 cm, natomiast rozstawa w
rzędzie 15 cm. Pory nie mają specjalnych wymagań pokarmowych, niemniej jednak
ważne jest zapewnienie stanowiska wilgotnego i dobrze nasłonecznionego.
Fasola szparagowa i groch
Bardzo
korzystnym sąsiedztwem jest kukurydza, która ma wysokie wymagania termiczne,
niemniej jednak nie jest aż tak trudna w uprawie. Powinna być ona wysiewana lub
sadzona z rozsady najwcześniej w połowie maja.
Fasolę
szparagową wysiewa się od połowy maja, co daje plony pod koniec sierpnia.
Ogórki i dynia
W czerwcu
powinno przeprowadzić się cięcie nad 5-6 liściem pędu głównego, dzięki czemu
zawiąże się większa liczba pędów bocznych, na których zawiązują się owoce.
W czerwcu
wykonuje się nawożenie pogłówne u dyń, czyli zasilanie roślin w czasie
wegetacji, dzięki czemu uzupełniane są składniki pokarmowe, które są na bieżąco
zużywane.
Oberżyna (bakłażan), papryka
roczna, pomidor, ziemniak
– rośliny psiankowate
W czerwcu usuwamy pędy boczne, gdy nie są jeszcze zbyt
wyrośnięte
Zioła
Warto łączyć
ze sobą gatunki jednoroczne z wieloletnimi. Jednoroczne powinny być co roku
wysiewane lub sadzone w innym miejscu, natomiast stanowisko dla roślin
wieloletnich corocznie zasilane kompostem lub innym nawozem organicznym.
Gatunki
śródziemnomorskie wymagają dobrze przewietrzanych gleb, zatem warto dodać
piasku lub żwiru przed sadzeniem, natomiast gatunki rodzime gleby bardziej
wilgotne i żyzne.
Ogórecznik lekarski
Jest to
roślina o wszechstronnym zastosowaniu: jako zioło, roślina ozdobna, miododajna,
a także przyprawa – również wonne kwiaty dodaje się do sałatek. Wysiewa się w
czerwcu, a w lipcu pojawiają się już pierwsze liście – młode są gładkie i te
mogą być wykorzystywane do sałatek, sosów i zup, starsze natomiast już szorstko
owłosione. Młode liście o zapachu i smaku ogórka używa się również do
doprawiania mięs i twarogu.
Zwabia
liczne owady zapylające kwiaty.
Nasturcja
Kwiaty o smaku pieprzu dodaje się do sałatek jako przyprawa
Szczypiorek
(czosnek szczypiorek)
Doskonały na obwódki. Przez liście i
korzenie wydzielane są olejki lotne, które zapobiegają rozwojowi szarej pleśni
atakującej truskawki
Koper
Dobrze sadzić z kapustą, pomidorami i rudbekiami.
Nagietki i aksamitki
Rośliny doskonałe do wypełniania międzyrzędzi, wpływając dzięki temu na poprawę jakości
podłoża.
Papryka żółta, czerwona i peperoni
Wsadzamy do gruntu na początku czerwca
Cukinia
Wysiewa się
w połowie maja, gdy brak jest ryzyka wystąpienia przymrozków. Dobrym
towarzystwem cukinii jest: koper, nasturcja, natomiast złym: fasola tyczkowa i
pomidor.
Kalarepa
Wysiane w
kwietniu dojrzewają w czerwcu. Zrywamy, gdy jest jeszcze młoda, kiedy korzeń
jest delikatny i smaczny. Dobrym towarzystwem kalarepy jest: burak ćwikłowy,
cebula, ogórek, ziemniaki natomiast złe towarzystwo stanowi: fasola tyczkowa i
karłowa oraz koper.
Szpinak
Wysiewa się wiosną lub latem, co umożliwia zbiór liści
odpowiednio w maju/czerwcu lub dopiero jesienią.
Sałata głowiasta: masłowa i krucha (lodowa)
Wysiew wprost na grządkę można wykonać już pod koniec marca,
kiedy ziemia nieco się ogrzeje. Od wysiewu do zbioru upływa 8-14 tygodni.
Nasiona roślin do rozsady można siać w skrzynce lub małych
pojemnikach ustawionych na parapecie przy słonecznym oknie, a także na ciepłym
balkonie. Sadzonki są gotowe do pikowania zazwyczaj po 3-4 tygodniach. Jeżeli
jest za chłodno, sałata za wcześnie zakwitnie, dlatego też sadzenie z rozsady wykonuje
się od połowy maja. Na ogrzanej promieniami słońca grządce sadzonki sałaty
bardzo szybko przyjmują się i ukorzeniają. Młode rośliny sadzi się niezbyt
głęboko – nasady pędów powinny znajdować się tuż nad poziomem gruntu. Odstęp
pomiędzy rzędami w przypadku wczesnych odmian powinien wynosić 25 cm, natomiast późniejszych 30-35 cm, gdyż
tworzą one większe główki. Dobre warunki rozwoju zapewnia gleba gliniasta,
próchniczna i lekko wapienna. Należy zapewnić regularne i równomierne
nawadnianie. Niedobór substancji odżywczych sygnalizowany jest w postaci
sztywnych i twardych liści. Zazwyczaj wystarczy jednak tylko nawożenie
organiczne przed flancowaniem.
Do późniejszej uprawy latem należy wybierać odmiany odporne
na upał i niechętnie wypuszczające pędy kwiatowe. Sałata głowiasta (Lactuca
sativa var. capitata) jest rośliną jednoroczną. Cały cykl rozwojowy trwa zatem
kilka miesięcy. Po wysiewie nasion i przerwaniu dla zapewnienia odpowiedniej
ilości miejsca na prawidłowy rozwój pojedynczych roślin, tworzy się rozeta
gęsto ułożonych liści. Większość masłowych sałat głowiastych to odmiany
długiego dnia. W związku z tym pędy kwiatowe są łatwo wypuszczane, gdy długość
dnia przekracza 12 godzin. Główki sałaty przeznaczonej do spożycia powinny być
ścinane zanim wytworzy się w środku pęd kwiatowy. Natomiast w celu uzyskania
nasion, pozostawia się na grządce najładniejsze główki, pozwalając im zakwitnąć
i zawiązać nasiona. Na przełomie czerwca i lipca pęd środkowy osiąga wysokość
0,5 m i rozgałęzia się, wypuszczając kilka długich pędów kwiatostanowych z drobnymi, jasnożółtymi kwiatami. Liczne
nasiona dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. W tym okresie warto
dopilnować i zebrać , zanim rozwieje je wiatr po okolicy. Przed zapakowaniem w
papierowe torby lub pudełka warto je dosuszyć, rozsypując w przewiewnym
miejscu.
Typowym sąsiadem sałaty w uprawie współrzędnej jest
kalarepa. Sałata może też być sadzona pomiędzy rzędami marchwi, pora lub
krzewiastej fasoli szparagowej. Odmiany ozdobne sadzone są często z
aksamitkami.
Masłowa
Nazwa wywodzi się dzięki delikatnym, lśniącym liściom o
przyjemnym, maślanym zapachu, zebranym w zwarte główki, które po zbiorze szybko
więdną. Do sałat tych należą najwcześniejsze odmiany, najczęściej o zabarwieniu
jasno- i ciemnozielonym, rzadko czerwonym.
‘Rolando’ – jedna ze smaczniejszych odmian sałat masłowych.
Odporna na mączniaka.
‘Modesta’ – zielone
liście tworzą zwartą główkę.
‘Kendo’ – jasnozielone liście z fioletowymi plamami na
końcach tworzą dość luźną główkę.
‘Winter Butterkopf’ – ciemnozielone liście tworzą zwartą
główkę.
‘Ewelina’
Krucha (lodowa)
Zawiązuje twarde główki nawet do 1kg o gładkich lub
pęcherzykowatych liściach. Rośnie dłużej niż sałata masłowa. Zewnętrzne,
rozłożyste liście są słabszej jakości, zatem obrywa się je po zbiorze. Nadaje się do długiego przechowywania.
Liściowa
Liście twarde, mocne i często kędzierzawe tworzą luźną
główkę – rozetę liści. Ma długi okres wegetacji i duże wymagania oświetlenia. Wykazuje
wysoką odporność na choroby i późno wybija pęd kwiatostanowy. Można zrywać po
kilka liści bez uszczerbku na jakości rośliny. Doskonale nadaje się do uprawy
pojemnikowej. Wykazuje dość długą trwałość po zbiorze.
‘Lollo Rossa’ – atrakcyjna wizualnie odmiana o
strzępiastych, zielono-czerwonych liściach.
‘Lollo Bionda – atrakcyjna wizualnie odmiana o strzępiastych
zielonych liściach.
‘Bowl’ – zielono-czerwone liście tworzą luźną główkę.
‘Cerbiatta’ – wyróżnia się wąskimi, ząbkowatymi liśćmi.
„Quelio’ – odmiana dębolistna o soczysto zielonym
zabarwieniu. Bardzo delikatna, dość szybko traci świeżość.
‘Till’ – odmiana dębolistna o świeżo zielonych liściach
tworzących gęsto ułożone rozety.
Batavia
Łączy cechy sałat: masłowej, kruchej i liściowej.
‘Salanova Ensor’ – jasnofioletowo-zielone liście.
Rzymska
Inaczej zwana długolistną, tworzy rosnące w górę mięsiste,
całobrzegie lub ząbkowane liście, u typu
savoy – pęcherzykowate. Zewnętrzne mają nieco gorzkawy, orzechowy posmak,
wewnętrzne zaś są bardzo słodkie. Doskonale nadają się też do gotowania i
duszenia.
‘Maxi’ – dorasta do 40cm i przypomina wyglądem kapustę
pekińską. Wiosną wymaga zasilenia azotem.
‘Mini’ – dorasta do 25cm. Na żyznej ziemi nie wymaga
nawożenia.
‘Valmaine’ – idealna do uprawy wczesnym latem i jesienią.
Łodygowa
Inaczej zwana szparagową lub określana jako „głąbiki
krakowskie”, posiada smaczne, mięsiste łodygi o wysokości 30-60 cm. Spożywać
można na surowo do sałatek, gotowane jak szparagi, a także kiszone. Jadalne są
również młode liście – ważne też, aby ściąć przed kwitnieniem, gdyż później
liście łykowacieją.
Odmiany sałat
‘Brune d’hiver’ – idealna do wysiewu w III-VI. Odstrasza
mszyce dzięki zielono-czerwonym ubarwieniu liści.
‘Forellenschlus’ – mało znana odmiana o atrakcyjnych
czerwonych plamach na liściach.
‘Cindy’ – ciemnozielone liście o lekko orzechowym smaku
tworzą zwarte i twarde główki.
‘Wunder von Stuttgart’ – delikatne liście o żółto-zielonym
zabarwieniu tworzą duże główki.
‘Merveille des quatre Saisons’ – rudobrązowe liście tworzą
zwarte główki wiosną I jesienią.
Pomidory
Sadzenie w
połowie maja. W czerwcu usuwamy pędy boczne, gdy nie są jeszcze zbyt
wyrośnięte. Posadzona w pobliżu bazylia chroni przed infekcjami grzybowymi.
Dobrym towarzystwem pomidorów jest również: agrest, cebula, chrzan, fasola
karłowa, marchew, melisa, mięta, nagietek, nasturcja, ogórek, ogórecznik,
pietruszka, rozmaryn, róże, seler, szałwia, szczypiorek, szparagi, szpinak,
tymianek, natomiast na rozwój pomidorów źle wpływa: burak ćwikłowy, kminek,
koper, brokuły, kalafior, kalarepa, morela, piołun i ziemniaki.
Rabarbar
Roślina wieloletnia. Zbiór pędów odbywa się od maja do
czerwca. Obok warto posadzić szczypiorek.
Burak ćwikłowy
Ze względu na łatwość uprawy powinien znaleźć się w każdym
warzywniku. Jadalne są zarówno bulwiaste korzenie, jak również młode liście.
Młode buraczane liście o długości ok. 5 cm mogą być składnikiem sałatek
liściowych. Rośliny z niedużym korzeniem o średnicy ok. 2 cm, z tzw. zbioru
pęczkowego, nazywane są botwiną i
wykorzystuje się je do chłodników i letnich zup. Natomiast rośliny o średnicy 7
cm nadają się już do bezpośredniego spożycia, a średnicy 10 cm – idealne do
długiego przechowywania.
Najlepiej rośnie na piaszczysto-gliniastym podłożu o
obojętnym pH, ale nadaje się też każda inna, pulchna gleba. Stanowisko
słoneczne lub półcieniste, gdzie przez ostatnie 3 lata nie rosły warzywa
korzeniowe i szpinak. Kwaśna gleba powinna być zwapnowana rok przed
rozpoczęciem uprawy buraka. Jesienią glebę warto zasilić kompostem i tylko
ubogie gleby wzmocnić wieloskładnikowym nawozem, zwracając uwagę czy w składzie
jest niezbędny bor i magnez. Unikać nawozów azotowych, gdyż burak magazynuje
szkodliwe azotany.
Wysiew nasion od końca kwietnia do połowy maja wprost do gruntu.
Głębokość siewu na glebach lekkich wynosi 2-3 cm, na ciężkich zaś 1-2 cm, po 2
kłębki nasienne razem, zachowując kilkucentymetrowe ostępy pomiędzy nimi.
Okres
kiełkowania wynosi 10-12 dni. Podczas rozwoju liści i powiększania się
korzenia, rośliny potrzebują dość dużo wody, w związku z tym warto pamiętać o
regularnym podlewaniu, a także zruszaniu przyległej powierzchni gleby, co
zapobiega nadmiernemu wyparowywaniu wody; warto również ściółkować. Wyróżnić
można dwa okresy przerywania buraka ćwikłowego
- zbiór pęczkowy – gdy wyrosną 2-4 spore liście pozostawia się odstępy 3-4 cm pomiędzy roślinami
- zbiór na korzeń - gdy wyrosną 2-4 spore liście pozostawia się odstępy 6-10 cm pomiędzy roślinami
Usuniętych roślin nie wyrzuca się, lecz można je przesadzić,
powiększając buraczaną grządkę, najlepiej w pochmurny, wilgotny dzień.
Odmiany o kulistym kształcie korzenia:
‘Astar’
‘Czerwona
Kula’
‘Glob’
‘Okrągły
Ciemnoczerwony’
‘Karmazyn’
‘Patryk’
Odmiany o cylindrycznym kształcie
korzenia:
‘Opolski’
‘Regulski Cylinder’
‘Rywal’
Odmiany o spłaszczonym kształcie
korzenia:
‘Egipski’
Dobrym
towarzystwem buraka ćwikłowego jest: bób, cebula, czosnek, fasola, kalarepa,
koper, kapusta, ogórek, sałata i trybula, natomiast na rozwój buraka źle
wpływa: fasola tyczkowa i pomidor.
Boćwina (burak liściasty)
Uprawiana dla ozdobnych liści – dużych, pomarszczonych i na
krótkich łodygach. Przygotowane podobnie jak szpinak służą do też do
konsumpcji. Blanszowane liście można wykorzystać do przygotowania gołąbków z
farszem mięsnym lub rybnym, nadają się również do mrożenia. Natomiast w
łodygowej odmianie, liście są mniejsze, ale na długich łodygach, a sposób
przygotowania jest podobny jak do gotowania szparagów, można je też kwasić i
przyrządzać jak fasolę szparagową. Boćwinę zjada się w całości, zarówno liście,
jak i łodygi. Doskonale nadają się one do sałatek, zup i chłodników. Może być
sadzony w sąsiedztwie szczypioru, rabarbaru i marchwi.
Marchew
Warto sadzić w sąsiedztwie z cebulą, dzięki czemu nie jest
atakowana przez szkodniki.
Koper
Roślina jednoroczna, którą wysiewa się od kwietnia. Nie
dużych wymagań uprawowych. Bardzo dopowiada mu towarzystwo kwiatów. Sztywne
łodygi o wysokości do 1,2 m z pierzastymi liśćmi, zakończone są baldachem
żółtych kwiatów, które tworzą później lekko oskrzydlone nasiona. Wykorzystywane
są wszystkie części rośliny w zależności od jej wieku: młode rośliny na
zieleninę, starsze kwitnące dodaje się do kiszenia ogórków, natomiast dojrzałe
nasiona jako przyprawa, np. kapusty. Zielony koper można zbierać wielokrotnie –
jak osiągnie wysokość 20 cm, ścina się do połowy, dzięki czemu roślina krzewi
się i szybko odrasta. Koper do kiszenia ogórków przerywa się tak, by rósł w
rzędach, pozostawiając odstępy 5-8 cm pomiędzy roślinami.
Wrogiem kopru jest mszyca, która chętnie zimuje na
wierzbach, zatem nie warto uprawiać kopru w ich sąsiedztwie. Zaatakowane
rośliny skręcają się, żółkną i zasychają. W okolicy, gdzie panoszy się mszyca
warto koper sadzić pojedynczo, w sąsiedztwie kwiatów odstraszających ją. Dobrym
towarzystwem kopru jest: kapusta, dynia, por, natomiast źle wpływającym na
koper: bazylia, estragon, kminek, melisa, piołun, kolendra, bób, fasola
karłowa, kalarepa, pomidor , ruta, rzepa i sałata.
Koper lekarski/ włoski (fenkuł)
Należy do rodziny selerowatych, tej samej co koper ogrodowy.
Bylina ta wyrasta do ponad 1 m wysokości.
Szerokie nasady liściowe tworzą niby cebule, pachnące
anyżkiem i często wykorzystywane są do kuchni śródziemnomorskiej – w końcu
ojczyzną jest basen Morza Śródziemnomorskiego.
Mimo, że jest to roślina ciepłolubna, daje dobre plony również w naszym
klimacie.
Polecane odmiany:
‘Rudy F1’
‘Amigo F1’
‘Goal F1’
‘Match F1’
‘Zefa Fino’
‘Fino’
‘Wadenromen’
Wysiew
nasion wprost do gruntu od końca kwietnia do połowy czerwca. Lepsze wyniki
osiąga się sadząc rozsadę, uzyskaną z marcowych wysiewów do pojemników.
Wysadzanie po miesiącu, czyli w kwietniu,
najlepiej jako poplon po sałacie, rzodkiewce, fasoli szparagowej, grochu
zielonym. Odległość pomiędzy roślinami: 20-30 cm. Warunkiem sukcesu jest
odpowiednia gleba: żyzna, dobrze spulchniona, próchniczna, niewysychająca i
zasobna w wapń. Wiosną glebę warto zasilić umiarkowaną dawką nawozu azotowego,
a później często podlewać i spulchniać. Zbiory zaczyna się po 12 tygodniach
wegetacji do końca września. Korzeń obcina się tuż pod zgrubieniem, a ogonki
liściowe skraca do 5-8 cm. Cebula osiąga masę 200-300 g. W przypadku złych
warunków cebule są małe lub luźne, a ogonki liściowe są łykowate. Niezebrane w
porę tracą smak i aromat.
Rzodkiewka
Wysiana obok pietruszki jest rzadziej atakowana przez
szkodniki.
notatki:
Przykładowa kompozycja
Czerwona i zielona sałata, burak naciowy lub pomidorki
koktajlowe + zioła (bazylia)
Dobrymi sąsiadami na grządce są: sałata, rzodkiewka, cebula.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz